• Wendy Spijker

BLIJ (VERPAKKINGSVR)EI

Bijgewerkt: jul 11

Welgeteld vijftien tips om jouw plastic verbruik rondom voedingsmiddelen te verminderen!


Alhoewel ik mijn stinkende best doe om mijn plastic verbruik drastisch te verminderen, schrik ik toch als ik zie wat ik per week verzamel. Ik streef naar een plasticvrij bestaan, maar zolang mijn essentiële voedingsmiddelen (sla, sojayoghurt, tempeh en tofu) niet zonder plastic jasje worden verkocht gaat dit mij niet lukken. Hier stel ik niet mijzelf, maar de fabrikant voor aansprakelijk. FOEI!

Ode aan Ekoplaza, want hier verkopen ze inmiddels al veel producten zonder plastic. Dit staat zowel online als in de winkel duidelijk aangegeven bij de desbetreffende producten. 👏🏻

Met een beetje tijd én creativiteit kan jij jouw plastic verbruik ook verminderen. Benieuwd hoe? Ik geef jou hieronder welgeteld vijftien bruikbare tips!1. HAPPINESS IS HOMEMADE!

Transformeer jezelf tot keukenprins(es) en maak VEEL zelf. Kook je eigen peulvruchten, maak hummus en bak je eigen (zoete) lekkernijen. Dit bespaart naast plastic ook geld!

2. GROENE VINGERS

Verbouw je eigen fruit, groenten en kruiden. Ook leuk: wordt een aanrecht agrariër en verbouw je eigen oesterzwammen op koffiedik met een growkit van Fungi Factory!

3. HAMSTERÉÉÉÉÉN!

Bezoek een verpakkingsvrije winkel voor langhoudbare producten, zoals: haver, rijst, bonen en meel. Bewaar deze in lege (pindakaas) potten.


4. MARKT

De markt is dé plek om plastic vrij te hamsteren. Hier vind je naast groenten, (gedroogd)fruit en brood vaak ook hartige lekkernijen (noten, olijven e.d.), gedroogde thee en snoep.

5. SEIZOEN

Koop (lokaal) fruit en groenten in het seizoen en vries deze eventueel in.

6. BRING YOUR OWN

Breng je eigen herbruikbare zakjes mee naar de (bio)groenteboer voor fruit, groenten e/o verse kruiden.

7. MET HETZELFDE GEMAK, ZO UIT HET VRIESVAK!

In het vriesvak van de supermarkt vind je groenten en fruit verpakt in karton. Let op! Check of deze verpakking geen laagje plastic bevat.


8. OPGEKROPT

Kies voor een krop sla i.p.v. de gewassen variant in zak.

9. PLUK DE DAG!

Fiets met mooi weer naar een zelfpluktuin voor fruit en bloemen.

10. KARTON

Koop granen in een kartonnen verpakking bij de reguliere supermarkt of bij de Ekoplaza in een composteerbare verpakking.

11. NOOTRANTSOEN

Bij de Ekoplaza zitten noten en gedroogde vruchten in een composteerbaar zakje, maar bij de (Turkse)groenteboer kan je vaak ook je eigen herbruikbare zakje(s) vullen.

12. GRANOLALA

De granola varianten van Meesters van De Halm hebben een composteerbare verpakking en zijn verrekte lekker!

13. LET'S PARTEA!

Wist je dat veel theezakjes plastic bevatten? Koop bij voorkeur dus losse thee. Ik gebruik voor het perfecte kopje een handige maatlepel van de Dille&Kamille en een theefilter van de HEMA.

14. GUILT FREE

Chocoloco metgezellen kunnen plasticvrij genieten van Lovechock of The nu company chocola.

15. BULK

Is er geen plastic vrije optie? Kies dan voor een grote verpakking!


Heb jij nog waardevolle tips? Dan hoor ik deze HEEL graag!

Dan rest mij nu nog één ding: titatoi!

(afgeleid van het woord: toi, toi, toi), 1 genieten, zich vermaken: geniet vandaag, herhaal het morgen!)


Wendy


Zijn er dingen die jij graag wil lezen op mijn blog of heb jij n.a.v. deze post nog vragen? Reageer hieronder, vul het formulier in op de contactpagina of stuur simpelweg een e-mail.

35 keer bekeken

SIGNED SEALED DELIVERED BY W'TJE