• Wendy Spijker

MINT TO BE

Bijgewerkt: jul 11

De zoektocht naar vegan bellenblaas kauwgom zonder onnodige troep én plastic.


Ideaal voor als je stiekem de hele avond aan de Breezers had gezeten...

NIET ZO DOL OP STIMEROL

Voor mijn allereerste kauwgom herinnering moet ik bijna een kwart eeuw terug in de tijd. Bij mijn ouders in de kelderkast lag steevast een voorraad Stimerol. Mijn vader had altijd een pakje op zak, maar deze werd niet gedeeld met zijn kroost. Dat maakte het nóg interessanter voor mij om toch eens zo’n gommetje te proberen. Ik, zoetekauw pur sang, was niet opgewassen tegen die intense munt smaak. Viel dat even (vies) tegen...


Mijn liefde voor kauwgom ontstond toen Bubblicious op de markt kwam. Een flinke mierzoete homp kauwgom waarmee zelfs een zware astmapatiënt een goede “bel” kan blazen. Toen mijn middelbare schooltijd aanbrak maakte ik de overstap naar Sportlife. Ideaal voor als je stiekem de hele avond aan de Breezers had gezeten of voor het schoolfeest nog even een zak Cheese Onion chips soldaat had gemaakt.


W’TJE PROOF

Toen ik koos voor een vegan lifestyle en massaal aan de hummus (mét knoflook) ging kwam ik tot de ontdekking dat in sommige gangbare kauwgom dierlijke gelatine zit. Hé bah... Vanaf dat moment werd ik een Fisherman’s Friend. Nu jaren later verlang ik weer naar ouderwets kauwgom kauwen (incl. bellenblazen). Onlangs startte ik mijn zoekactie naar een W’tje proof gom en stuitte al snel op een artikel over plastic in kauwgom. Nu zou je kunnen denken: “Mens zeur niet. Je gooit het uiteindelijk toch weg!”, maar dat klopt niet helemaal. Het schijnt dat je voor zo’n 75% kauwgom daadwerkelijk opeet.


Met deze informatie besloot ik dat de kauwgom naast vegan en zonder onnodige troep ook vrij van plastic moet zijn. De zoektocht werd daarmee een hele uitdaging, maar uiteindelijk vond ik drie geschikte kanshebbers:


Chicza, The Humble Co. en Peppersmith


Benieuwd welke van de drie “mint to be” is? Je leest het hieronder.1. CHICZA | ★☆☆☆☆

100% biologisch, 100% afbreekbaar, vegan en glutenvrij. Zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en aspartaam.


Op papier

Deze kauwgom wordt gemaakt van het sap van de Sapodilla, een 40 meter hoge boom met een doorsnee tot wel 1 meter. In totaal zijn er vijf smaken: Cinnamon, Lime, Mint, Mixed Berry & Spearmint.


Het voordeel van deze kauwgom is dat deze biologisch afbreekbaar is. Eenmaal weggegooid worden de volledig natuurlijke componenten binnen enkele weken “stof”. Een ieder die deze kauwgom kauwt levert een persoonlijke en directe bijdrage aan een beter leven voor een chiclero (iemand die gom uit bomen haalt) en zijn gezin.


In de smaaktest

Spearmint | Ingrediënten: poeder-oersuiker, gombasis, glucose, agavesiroop en spearmintaroma.


Deze kauwgom is geen lust voor het oog, maar daar laat ik mij niet door beïnvloeden. Desondanks ben ik na het kauwgom kauwen geen fan. Het begin is wat taai, daarna verdeelt het zich in kleine stukjes en na intensief kauwen wordt het uiteindelijk één geheel. De smaak is heel natuurlijk, maar ik mis het frisse van de beloofde munt. Na 1,5 minuut kauwen neemt de smaak af en nog geen minuut later bestempel ik ‘m als: smaakloos.


Bellen blaas proof? Hell no.


Koop voor € 1,85 een doosje met 12 stuks (30g) bij Ekoplaza.2. PEPPERSMITH | ★★★★★

Vegan, gluten- en suikervrij. Zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en aspartaam.


Op papier

Bij Peppersmith willen ze graag een natuurlijk en gezond alternatief bieden voor kauwgom. Daarom maken zij een variant die goed is voor mens en natuur. Alle ingrediënten komen van verantwoorde en (voornamelijk) biologische producenten. De verpakking is gemaakt van FSC-gecertificeerd karton.


Verkrijgbaar in twee smaken: English Peppermint & Spearmint.


Ik ga voor pepermunt, want dat is volgens Peppersmith net zo Engels als cricket, The Beatles en bonen met spek en eieren voor ontbijt. En alhoewel ik tot vandaag niet eens wist wat cricket was en ik mij nooit zou laten verleiden tot een traditioneel Engels ontbijt, wordt ik wel intens gelukkig van The Beatles en bonen. Bij voorbaat een winnaar? We gaan ‘t meemaken...


In de smaaktest

English Peppermint | ingrediënten: xylitol, gombasis, pepermunt olie, calcium carbonaat, arabische gom, zonnebloemlecithine, plantaardige glycerine en carnaubawas.


De gom heeft een (in mijn ogen) traditioneel rechthoekige vorm en ook heeft deze een glanzende witte buitenlaag. Deze kauwgom heeft de juiste bite, structuur en smaak. Vanaf seconde één lekker fris. Dit is kauwgom zoals ik mij die kan herinneren!


Bellenbaas proof? Met één is het mogelijk, maar met twee wordt het pas écht feest.


Koop voor €1,99 een doosje met 10 stuks (15g) bij Holland & Barett.3. THE HUMBLE CO. | ★★★☆☆

100% biologisch afbreekbaar, vegan, gluten- en suikervrij. Zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en aspartaam.


Op papier

Een kauwgom ontwikkeld door tandartsen die zich zorgen maken over tandhygiëne, onze omgeving en kinderen die tandheelkundige zorg nodig hebben. Deze kauwgom is suikervrij en bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Aanbevolen wordt om na het eten vrijwel direct te gaan kauwen. Met elke aankoop van een product van The Humble Co. wordt een bedrag gedoneerd aan Humble Smile Foundation.


Kortom: Veel kauwgum van The Humble Co. kopen is goed voor je karma, maar minder goed voor jouw darmen. Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben, dus je bent gewaarschuwd.


In totaal zijn er vier smaken, namelijk: Fresh mint, Lemon, Salty Licorice & Tropical fruits.


In de smaaktest

Lemon en Tropical fruits | ingrediënten: xylitol (70%), gombasis, aroma, arabische gom en zonnebloemlecithine.


Uit een prachtige verpakking rolt een schattig (ietwat lullig) rond gommetje. Deze gom is in het begin (30 sec.) wat stug/taai, maar de smaak dient zich al snel aan. Voor beide varianten geldt: fris en smaakvol. Na 3 minuten is de smaak weg en is de gom rijp voor de afvalbak.


Bellenbaas proof? Met één kauwgommetje valt er al weinig te kauwen, laat staan blazen. Twee tegelijk biedt mogelijkheden.


Koop voor €1,98 een doosje met 12 stuks (19g) online (excl. verzendkosten).TROMGEROFFEL...

We hebben een overduidelijke winnaar: Peppersmith, well done! Niet 100% biologisch, maar daar is (naar mijn weten) nog nooit iemand aan overleden.


Dan rest mij nu nog één ding: titatoi!

(afgeleid van het woord: toi, toi toi), 1 genieten, zich vermaken: geniet vandaag, herhaal het morgen!)


Wendy


Zijn er dingen die jij graag wil lezen op mijn blog of heb jij n.a.v. deze post nog vragen? Reageer hieronder, vul het formulier in op de contactpagina of stuur simpelweg een e-mail.

45 keer bekeken

SIGNED SEALED DELIVERED BY W'TJE