• Wendy Spijker

RECEPT VOOR OESTERZWAMMEN GYROS

Bijgewerkt: jul 11

Vegan, gluten- en notenvrij, zonder geraffineerde suikers en ook voor de carnivoor een heuse lekkernij!


Begin dit jaar begon ik vol goede moed aan mijn project: oesterzwammen kweken op koffiedik! Daar hoef je geen groene vingers voor te hebben, maar wel een Growkit van Fungi Factory, koffiedik en HEEL VEEL geduld. Toen ik enkele weken later mijn emmer had gevuld met koffiedik moest ik Moeder Natuur haar werk laten doen. Maanden verstreken en er gebeurde weinig tot niets. Toen Michiel, met zijn champignon-fobie, beweerde dat de Growkit stonk heb ik zelfs even overwogen de inhoud te legen in de container. 


Godzijdank bracht ik in april een bezoek aan de Fungi Factory en kon ik mijn oesterzwammen-struggles delen met een expert. Wat bleek, mijn Growkit zag er goed uit. Ik moest gewoon nog even geduld hebben. Dat werd beloond, want op 10 mei 08.44 uur was het moment daar: mijn allereerste oesterzwam! Ik begon direct te brainstormen over een recept en dook diezelfde dag de keuken in om te experimenteren. Het resultaat: “Oesterzwammen Gyros”.


Ik besloot dat zodra ik mijn oesterzwammen had geoogst ik dit recept met jullie zou delen. ECHTER, dat oogsten is er nooit van gekomen. Terwijl ik aan het wikken en wegen was wanneer ik daadwerkelijk moest gaan oogsten heeft een vliegenzwerm zich gehuisvest in mijn emmer. 


Terwijl de vliegen nog lang en gelukkig leven, zit ik ietwat beteuterd zonder oesterzwammen. Gelukkig heb ik de foto’s én dit steengoede recept nog!



Recept "Oesterzwammen Gyros" | 3-4 porties


Ingrediënten


BASIS

400 gr. oesterzwammen, schoongeborsteld

1 à 2 el olijfolie

1 grote (rode) ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijn gehakt of m.b.v. een knoflookpers

marinade (zie hieronder)

60 ml water of bouillon

1 el tamari (of sojasaus)

1 el ahornsiroop


MARINADE

1 el tomatenpuree

1 el milde harissa

1 tl paprikapoeder

1 tl komijn, gemalen

1 tl koriander, gemalen


Plan de campagne

01 Snijd de oesterzwammen over de lengte in dunne reepjes en zet deze apart.

02 Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.

03 Fruit de ui. Ziet deze glazig? Voeg dan ook de knoflook toe.

04 Meng de marinade ingrediënten in een glaasje en schenk deze leeg boven de pan.

05 Meng alles goed door elkaar.

06 Oesterzwammen, bring it on!

07 Voeg deze samen met water (of bouillon) en tamari toe aan de pan.

08 Draai het vuur laag en laat het zo'n 5 à 10 minuten pruttelen.

09 Voeg tenslotte de ahornsiroop toe en laat het geheel nog ca. 5 minuten op het vuur staan.

10 Haal de pan van het fornuis en laat deze ietwat afkoelen.

11 Verwarm intussen de oven voor op 175°C.

12 Bekleed de bakplaat met bakpapier.

13 Plaats hierop de gemarineerde oesterzwammen gyros en bak deze voor 15 à 25 minuten.

14 Serveer met rauwkost in een pita, wrap of met (soba)noodles en garneer met geroosterde sesamzaadjes.

15 EAT, GENIET, REPEAT!



Dan rest mij nu nog één ding: titatoi!

(afgeleid van het woord: toi, toi, toi), 1 genieten, zich vermaken: geniet vandaag, herhaal het morgen!)


Wendy


Zijn er dingen die jij graag wil lezen op mijn blog of heb jij n.a.v. deze post nog vragen? Reageer hieronder, vul het formulier in op de contactpagina of stuur simpelweg een e-mail.

0 keer bekeken

SIGNED SEALED DELIVERED BY W'TJE