• Wendy Spijker

RECEPT VOOR PULLED JACKFRUIT

Bijgewerkt: jul 11

Vegan, gluten- en evt. notenvrij, zonder geraffineerde suikers en MEGA smaakvol.


Tijdens catering klussen voor Bakfietsje W waren de hartige oer-crêpes gevuld met guacamole, rauwkost en pulled jackfruit de publieksfavoriet. Er werd steevast naar het recept gevraagd, maar mijn antwoord was keer op keer hetzelfde: nee. Of ik het hier dan eindelijk ga delen?


Lullig hè?


Wél heb ik hier voor jou een ander recept met jackfruit. Gekeurd door criticus Chiel en als wij hem mogen geloven is deze variant nóg smaakvoller!


Recept "Pulled Jackfruit" | 2-3 porties


Ingrediënten


BASIS

2 blikken (uitlekgewicht: 280 gr.) jackfruit op water, uitgelekt + goed afgespoeld

2 el olijfolie

4 sjalotjes, dunne ringen

4 tenen knoflook, héél fijn of m.b.v. een knoflookpers

1 el verse gember, geraspt

1 tl Chinese 5-kruidenpoeder

60 ml bouillon


MARINADE

60 ml tamari (of sojasaus)

2 el rijstazijn

2 el saus (zie recept hieronder)

1 el ahornsiroop

2 tl sesamolie


SAUS (± 200 ml)

1 sinaasappel, geperst (ong. 70/80 ml)

5 el sojasaus (of tamari)

2 el amandelpasta, pindakaas of zonnebloempittenpasta

1 el gember, geraspt

1 tl knoflook, geraspt

1 tl tomatenpuree

1 tl appelazijn

1 tl ahornsiroop

1 tl sesamolie

0,5 tl Chinese 5-kruidenpoeder

0,5 tl chilipoeder


Meng alle bovenstaande ingrediënten in een sauspan. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat het geheel voor zo'n 5 minuten pruttelen. Roer regelmatig! Het mengsel zal uiteindelijk wat dikker worden. Bewaren? In een (weck)pot, tot 2 weken in de koelkast.



Plan de campagne

01 Verwijder de harde kern van de jackfruit stukken (deze ga je niet gebruiken).

02 Het zachte gedeelte kan je m.b.v. een vork uit elkaar trekken tot een soort draadjesvlees.

03 Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.

04 Fruit de sjalotjes. Glazig? Voeg dan ook de knoflook en gember toe.

05 Na 2 minuten mogen de Chinese 5-kruiden worden toegevoegd. Mix deze goed door het mengsel.

06 Uit gehusseld? Kom maar door met de jackfruit.

07 Voeg deze samen met de bouillon toe.

08 Meng de overige ingrediënten in een glaasje tot een marinade en schenk deze leeg boven de pan.

09 Meng alles goed door elkaar.

10 Laat het geheel nog zo'n 15 minuten op laag vuur pruttelen.

11 Verwarm intussen de oven voor op 200°C.

12 Bekleed de bakplaat met bakpapier.

13 Plaats hierop de gemarineerde jackfruit stukjes en bak deze voor 20 minuten.

14 Serveer met rauwkost in een pita, wrap of met (soba)noodles en garneer met geroosterde sesamzaadjes.

15 EAT, GENIET, REPEAT!



Dan rest mij nu nog één ding: titatoi!

(afgeleid van het woord: toi, toi, toi), 1 genieten, zich vermaken: geniet vandaag, herhaal het morgen!)


Wendy


Zijn er dingen die jij graag wil lezen op mijn blog of heb jij n.a.v. deze post nog vragen? Reageer hieronder, vul het formulier in op de contactpagina of stuur simpelweg een e-mail.

0 keer bekeken

SIGNED SEALED DELIVERED BY W'TJE