• Wendy Spijker

RECEPT VOOR VEGAN PARMEZAANSE KAAS

Bijgewerkt: 2 dagen geleden

Vegan, noten- en glutenvrij, zonder geraffineerde suikers, low-budget, simpel en met maar 6 ingrediënten.


Als jij mij 10 jaar geleden had verteld dat ik ooit als veganist door het leven zou gaan had ik jou uitgelachen. Als vegetariër consumeerde ik vanwege een intolerantie al geen eieren, maar een leven zonder kaas? Ammenooitniet! Dat bewijst maar weer dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, want inmiddels eet ik al ruim drie jaar plantaardig.


Ode aan gistvlokken, want deze stillen het (schreeuwende) verlangen naar kaas. In combinatie met cashewnoten vormt dit dé perfecte basis voor huisgemaakte vegan parmezaan, maar helaas zijn deze noten niet bepaald budget-friendly. Daarom maakte ik een variant met zonnebloempitten en dit pakte verrassend goed uit.


Pulseer kort, maar krachtig!


Recept | ± 100g


Ingrediënten

1 el shiro miso (ook verkrijgbaar bij de toko)

1 tl olijfolie

0.5 tl ahornsiroop

75 gram zonnebloempitten

2 el gistvlokken

1 tl Italiaanse kruidenmix (zie recept)


Plan de campagne

01 Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven tot 100°C.

02 Bekleed de bakplaat met bakpapier.

03 Meng de shiro miso, olijfolie en ahornsiroop in een mengkom tot een gladde pasta.

04 Voeg de zonnebloempitten hieraan toe en mix met een (siliconen)spatel.

05 Verdeel het mengsel zo gelijk én plat mogelijk over de bakplaat.

06 Bak voor 50 à 60 minuten in het midden van de oven.

07 Laat de zonnebloempitten volledig afkoelen.

08 Plaats de pitten in een koffiemolen* en pulseer kort, maar krachtig totdat deze gelijkmatig "gebroken" zijn.

09 Voeg de gistvlokken en Italiaanse kruiden toe en pulseer (let op! wéér kort) zodat het met elkaar mixt.

10 Bewaar het (max. 2 weken) in een afgesloten pot in de koelkast.

11 EAT, GENIET, REPEAT!


*Bij gebrek aan een elektrische koffiemolen kan jij ook een kleine keukenmachine gebruiken.



Laat je mij weten wat je van het recept vond?


Dan rest mij nu nog één ding: titatoi!

(afgeleid van het woord: toi, toi, toi), 1 genieten, zich vermaken: geniet vandaag, herhaal het morgen!)


Wendy


Zijn er dingen die jij graag wil lezen op mijn blog of heb jij n.a.v. deze post nog vragen? Reageer hieronder, vul het formulier in op de contactpagina of stuur simpelweg een e-mail.

0 keer bekeken

SIGNED SEALED DELIVERED BY W'TJE